AMERYKAŃSKIE ŚWIĘTO W SP 5 - THANKSGIVING DAY
W dniu 24 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Amerykańskie Święto Dziękczynienia.
Święto Dziękczynienia - Thanksgiving Day – to święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych w czwarty czwartek listopada jako pamiątka pierwszego Dziękczynienia członków kolonii Plymouth w 1621. Świętem narodowym ogłosił je w 1863 roku prezydent Abraham Lincoln. Zazwyczaj spędza się je w gronie rodzinnym, a tradycyjną potrawę stanowi pieczony indyk. Tradycyjnie co roku Prezydent ratuje jednego indyka, który nie zostaje zjedzony w danym roku.
Momentem wieńczącym całe święto jest obfita kolacja – dinner w gronie najbliższych, podczas której dziękuje się Bogu za wszystko, co dobre. Na każdym stole obowiązkowo króluje pieczony indyk – roast turkey, podawany z dwoma rodzajami sosów – pieczeniowym - gravy i żurawinowym – cranberry sauce oraz z warzywami - vegetables. Charakterystycznym elementem głównego dania jest stuffing, czyli nadzienie indyka – najczęściej robione z kawałeczków tostów lub ryżu, z różnymi warzywami, suszonymi owocami, grzybami i orzechami.
Podczas Święta Dziękczynienia nie może także zabraknąć ciast. Najbardziej popularne z nich to ciasto dyniowe - pumpkin pie oraz ciasto z jabłkami - apple pie. Po spożyciu tak sycących specjałów najczęstszą rozrywką Amerykanów jest wspólne oglądanie meczów footballowych.
Po Święcie Dziękczynienia w Ameryce rozpoczyna się Black Friday, czyli dzień największych wyprzedaży w roku.
Oto atrakcje, jakie czekały na uczniów SP 5 w tym szczególnym dniu:
Amerykańskie Święto Dziękczynienia zostało zorganizowane przez nauczycieli języka angielskiego wraz z uczniami z klas 6 B i 6 A.
Przy organizacji tego Święta pomagali: Dyrekcja Szkoły SP 5, Rada Rodziców, rodzice uczniów z klas 6 B i 6 A, Samorząd Uczniowski wraz z opiekunami, świetlica szkolna wraz z opiekunami, nauczyciele wychowania fizycznego, panie kucharki. Wszystkim serdecznie dziękujemy !
Karolina Starczewska
Marta Skrzydlewska – Korpik
Marta Krówczyńska
ZOBACZ FOTOGRAFIE