Ustawienie motywu

Showcases

Background

wybór koloru tła

w górę
flaga
2021

Szkoła Podstawowa nr 5

im. Arkadego Fiedlera
w Gnieźnie
61 426 39 97

Czcionka

akt0036KUCHENNE REWELACJE NA ŚWIĘTO DZIĘKCZYNIENIA

W środę, 23 listopada br. Samorząd Uczniowski oraz Świetliczaki w ramach projektu „Kuchenne Rewelacje w SP5” przygotowali dwie tradycyjne dziękczynne potrawy: zupę dyniową oraz jabłecznik. Pierwsza uczta dziękczynna odbyła się według legendy w 1621 roku, a na stole pojawiły się potrawy przygotowane z jesiennych zbiorów, dlatego też postanowiliśmy wykorzystać do przygotowania naszych potraw dynię i jabłka. Przygotowane potrawy pojawiły się w czwartek, 24 listopada br. na Dziękczynnej Uczcie z przygotowanej na Dzień Angielski.
 
 
ZUPA Z DYNI 
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki śmietany 18%
 
PRZYGOTOWANIE
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 
 
CIASTO Z JABŁKAMI 
 3,5 szklanki mąki
1 kostka masła
3 łyżki smalcu
5 żółtek (białka ubić z 1 szklanką cukru)
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku
mus jabłkowy
budyń
 
PRZYGOTOWANIE 
Z mąki, żółtek, proszku, cukru, masła i smalcu zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę do pieczenia. Do musu dodać budyń-wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Na mus wyłożyć ubitą z cukrem pianę. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 foto ZOBACZ FOTOGRAFIE

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button